Tunnistat varmasti Helsingin silhuetin kuuluisat kirkontornit. Mutta tiedätkö, mitä niissä oikeasti on? Hengenvaarallisia tikkaita, hylättyjä patsaita, huimaavia näköaloja, pitkiä pudotuksia, kadonneita hautakiviä ja kummallisia kelloja.

SIsällöntuottajamme Mikko Rinnevuori on viettänyt tunteja ja tunteja kiiveten kirkontornien huipuille. Nyt sinulla on myös mahdollisuus osallistua tälle löytöretkelle, sillä olemme julkaisseet Taivaallinen Helsinki -kirjan ja interaktiivisen Cityspotting-kartan pääkaupunkimme taivaallisista tiloista!

 

Mistä Taivaallinen Helsinki -kirjassa on kyse?

Taivaallinen Helsinki -kirjassa seikkaillaan helsinkiläisten kirkkojen torneissa, käytävissä ja joskus muissakin yleisöltä suljetuissa kirkkoihin ja pyhäköihin liittyvissä tiloissa. Kirjan kuvat ja interaktiivisen kartan videot paljastavat näiden merkityksellisten rakennusten vähiten tunnetut puolet – joskus käsittämättömissä korkeuksissa tasapainoillen.

Tässä teoksessa ja sen interaktiivisessa kartassa päästään siis paikkoihin, jotka ovat käytännössä aina lukkojen takana. Pääkaupunkimme kuuluisimmat rakennukset näyttävät aivan toisen puolen, jota juuri kukaan ei ole koskaan nähnyt.

Kirjassa on lukuisten kirkontornien lisäksi muutama pyhättö tai erikoinen taivaallinen tila, josta et ole edes kuullut. Tiesitkö vaikkapa Sörnäisten vankilan kirkosta tai Temppeliaukion kirkon alla olevista tunneleista?

 

Mitä kirkontorneista löytyy?

Erikoisella tavalla kirkontornit ovat tosi samanlaisia. Niistä löytyy melkeinpä aina jonkinlainen tila soittokelloille, oli kelloja tai ei. Lisäksi kirkontornien rakenteet ovat ainakin joskus melko samankaltaisia: Mitä korkeammalle mennään, sitä kapeammaksi rappuset ja tikkaat vähitellen muuttuvat.

Kirkontornit ovat kuitenkin kaikki täysin ainutlaatuisia. En ole törmännyt vielä kertaakaan kahteen samanlaiseen torniin, ja sehän niiden idea tietyllä tapaa onkin – erottua toisistaan ja muusta rakennuskannasta. Mutta mitä niissä on?

Hylättyjä patsaita ja hautakiviä. Tiiliä ja tauluja. Ikkunaluukkuja ja ilmanvaihtokanavia. Niitä käytetään varastoina. Tai niissä on aikakello. Tai ne ovat aivan typötyhjiä. Silloin niissä ei ole mitään muuta kuin tilaa joka suuntaan, erityisesti ylöspäin. Jotkut kirkontornit toimivat majakoina, toiset tähystystorneina, kolmannet koordinaatiston keskipisteinä.

Useissa kirkontorneissa ei käydä juuri koskaan, ja niissä saattaa olla vuosisatojen verran pölyä ja arvoituksia!

 

TOP 5 kirkontornit ja seikkailut

Tässä pari hyvää poimintoa vajaan vuoden seikkailuista. Kirjassa pääset katsomaan kuvia näistä ja kymmenestä muusta todella hämmentävästä paikasta, ja interaktiiviselta kartalta pääset katsomaan videoita sisältä ja ulkoa. Lähde mukaan – et pety!


5. Tuomiokirkon useat kellotornit
Tiesitkö, että Tuomiokirkossa on tarkkaan ottaen kaksi ERI kellotornia? Se tunnetumpi torni ja valkoinen kuuluisa kupoli sinkkipatsaineen on tietysti kaikkien tiedossa. Siellä sijaitsevat sekä aikakello ja soittokellot, ja myös rikkonainen ja ikivanha Ulrika Eleonoran kirkon kello. Tuomiokirkon länsipuolella on kuitenkin toinen usein huomaamaton kellotapuli, jonka kellokoneistot ovat aivan massiiviset. Harvempi on käynyt kummassakaan, mutta riittääkö jos sanon, että ikoninen maine on täysin ansaittu?


4. Mikael Agricolan kirkon neulan sisällä
Mikael Agricolan kirkon eeppinen piikki on yksi Etelä-Helsingin selkeimmistä maamerkeistä. Se näkyy kauas, jopa niin kauas, että siihen liittyy urbaani legenda: Kirkon tornin huippuosa on huhun mukaan sisäänvedettävä!
Selvittääkseni asian kipusin torniin ja lopulta koko neulamaisen tornin korkeimpaan osaan. Kokemuksen kuvailu menee osapuilleen näin: “Tiedätkö, kun korkea rakennus tuntuu heiluvan tuulen mukana?” No, Mikael Agricolan kirkon tornin huippu heiluu - todella konkreettisesti.


3. Temppeliaukion kirkon tunnelit
Temppeliaukion kirkko on mahdollisesti koko Suomen vierailluin rakennus, mutta harva tietää sen alla sijaitsevaa salaisuutta. Kirkon alla risteilee melkoinen teknisten tunneleiden verkosto, joka on kaivettu suoraan kallioperään. Tunnelit yksistäänkin ovat melko hämmentäviä, mutta yhdessä tunnelissa on vähän tunnettu graffiti vuodelta 1969. Opiskelijat maalasivat nälänhätää koskevan kannanottonsa rakennusvaiheessa olleen kirkon perustuksiin – ja se on kirkon alla edelleenkin!


2. Vankilan kirkon hautakivi
Sörnäisten vankilan kirkkoon pääsy oli jo yksistään hämmentävä työkeikka. Turvatarkastusvaiheen jälkeen L.I. Lindqvistin suunnittelemaan kauniiseen vihreään kirkkosaliin astuminen oli sellainen tunnelmanvaihto, että en tiedä, olinko koskaan kokenut vastaavaa. Kyseessä on vankilan ainoa tila, jonka ikkunoissa ei ole kaltereita. Mutta ei siinä vielä kaikki. Kirkon urkuparvelta löytyi museourkujen lisäksi mystinen hautakivi, jonka alkuperää selvitettiin pitkään! Lopulta arvoitus ratkesi, ainakin osittain…


1. Suomenlinnan kirkon koteloidut tornit
Suomenlinnan kirkko on varmasti kaikille pääkaupunkiseutulaisille tuttu, mutta harvempi tietää, että rakennus on alunperin toiminut ortodoksisena kirkkona neljine kulmatorneineen ja kupoleineen. Vielä harvempi on nähnyt kyseiset tornit. Ne on nimittäin koteloitu nykyisen rakennuksen sisään, ja ne ovat siellä edelleen. Astuessani kirkontornin sisään ja nähdessäni siellä nuo 1800-luvulla rakennetut kulmatornit, en ollut uskoa silmiäni.

Kaiken lisäksi Suomenlinnan kirkon huipulla on täysin ainutlaatuinen majakka, ikään kuin sisäkkäin olevat kirkontornit eivät olisi jo tarpeeksi.

 

Näitä kuvia et tule näkemään muualta! Taivaallinen Helsinki -kirja ja seikkailu ennakkomyynnissä 10.11. asti. Löydät sen täältä!

October 17, 2024 — Tiina Pöytäniemi