Halloween on täällä, ja ainakin Pohjois-Amerikan puolella siihen liittyvät kurpitsalyhdyt, pelottavat kummitustarinat ja zombit. Mutta me laitamme paremmaksi. Nämä kaameat tarinat spoteiltamme ovat nimittäin totta!
“Kissa pöydällä”
Vuonna 1961 Uusi Kuvalehti nosti kissan pöydälle, ja julkaisi artikkelin, jossa raportoitiin Helsingissä sijaitsevan Paasivaaran margariinitehtaan toiminnasta. Artikkelin mukaan margariinitehtaalla käytettiin eläinraadoista sulatettua “teknistä rasvaa” margariinin raaka-aineena.
Keskusrikospoliisin tutkimuksissa selvisi, että tarina oli tosi, ja margariinitehdas tuomittiin mittaviin sakkoihin. Tapaus laski margariinin käyttöä Suomessa vuosikausiksi – ehkä ihan ymmärrettävästä syystä.
Margariinitehtaan raaka-aineen siirtoon käytetyn tunnelin suuaukkoa voi käydä ihmettelemässä Helsingin Cityspottingin kakkoskauden spotilla.
Kuva: Paasivaaran margariinimainos
“Törröttävät luut siivottiin pois”
Tampereen lähistöllä sijaitsevan Pitkäniemen mielisairaalan kriminaaliosaston potilaita haudattiin sairaalan lähellä olevalle metsäaukealle 1900-luvun alkupuolella tavalla, joka ei kestänyt pitkäaikaisempaa tarkastelua. Hylätyltä hautausmaalta siivottiin nimittäin törröttäviä luita vielä vuonna 2005.
Sekavat ja hankalat yhteiskunnalliset olot hankaloittivat mielisairaalan toimintaa paljon, ja varsinkin sotavuosina hoitotilanne oli katastrofaalisen vaikea. Hautaukseen käytetty alue ei ollut varsinaista kirkkomaata, ja osa potilaista haudattiin yöllä häthätää kaivettuihin kuoppiin. Vähäiset hautakivetkin ovat vähän siellä täällä ja vinossa.
Hautausmaalla voi käydä pelästymässä Tampereen Cityspottingin kakkoskauden spotilla. Samalla voi törmätä myös hautausmaan hoitajaan, joka käy silloin tällöin paikalla...
Kuva: Pitkänniemen sairaalamuseo
Noidan vesikoe Aurajoessa
Keskiajan noitavainot ylsivät myös Suomeen, olihan Lappi kuulu shamaaneistaan. Noitavainot olivat aikansa ilmiö, jossa oikeuslaitos ja taikauskoinen yhteiskunta olivat oudossa ristiriitaisessa tilanteessa. Noitaoikeudenkäyntejä käytiin nimittäin maallisessa oikeudessa samalla tavalla kuin mitä tahansa muutakin rikosasiaa.
Suomesta käytettiin ainakin kerran vesikoetta todistusaineistona. Kyseessä oli kuulu noita Valpuri Kyni, joka heitettiin kokeeksi Turun Aurajokeen 1630-luvulla. Vaikka Kynin kohtalo oli lopulta kaamea, itse vesikoe ei mennyt erityisen hyvin kenenkään kannalta. Valpuri Kyni ei uponnut, mutta tokaisi, "ettei siellä silloin jäätä ollut" . Hovioikeudessa hän sanoi kelluneensa, koska oli pitänyt suutaan kiinni. Selitys ei tiettävästi uponnut oikeuden tuomarille.
Valpuri Kyni vietti lopulta pitkän aikaa Turun linnan tyrmässä. Turun linnan muureista lisää kuulee tietysti Turun Cityspottingin spoteilla!
Kuva: Moran vuoden 1670 noitavainot