Rooman Pantheon Hämeenlinnaan?
Hämeenlinnan kirkkorakennusten ulkonäkö on todella hämmentävä kokonaisuus. Esimerkiksi Hämeenlinnan seurakunnan pääkirkon piti olla Rooman Pantheonin kopio, mutta toisin kävi. Siihen liittyy niin Kustaa III, Leonardo da Vinci kuin Hadrianus! Mistä on kyse?
Hämeenlinnan kirkko oli valmistuessaan vuonna 1798 rungoltaan pyörömuotoinen. Kirkon alttari oli amfiteatterin tapaan nousevien penkkien keskellä niin, että alttari oli lattian matalimmassa kohdassa. Kirkossa oli lisäksi epätyypilliseen tapaan pyöreä kattoikkuna, doorilaiset pylväät ja ei kirkontornia.
Kun kirkkoa nykyään katsoo, se näyttää tavalliselta suomalaiselta ristikirkolta. Doorilaiset pylväät ovat vielä paikallaan, mutta muuten kirkko on aivan eri näköinen kuin alkuperäinen. Mitä siis tapahtui?
Kustaa III:n fanitus
Tarina saa alkunsa noin 2000 vuotta sitten, kun keisari Hadrianus remontoi vanhaa temppelialuetta Roomassa, ja rakennutti valtavan pyörötemppelin Pantheonin. Pantheon on valtavan kuuluisa, valtavan iso ja valtavan kaunis. Erityisesti sen kattoikkuna oculus on kuuluisa - se on temppelin avoin valonlähde, josta sateella vesi tippuu sisään sen alla olevaan kaivoon. Jopa Leonardo da Vinci opiskeli Pantheonin arkkitehtuuria!
… ja niin opiskeli myös Ruotsin kuningas Kustaa III. Hän oli Pantheonin suuri fani, ja kun hän kävi siirtämässä Hämeenlinnan keskipistettä Saaristenmäelle vuonna 1775, hän määräsi rakennettavaksi uuden uljaan kirkon, jonka tuli muistuttaa roomalaista esikuvaansa.
Taiteilija Louis Desprez ryhtyi suunnittelemaan, ja lopulta vuonna 1798 kirkko valmistui. Se oli yllättävän samankaltainen Pantheonin kanssa, jopa kattoikkunaa myöten. Hämeenlinnassa oculus oli kuitenkin katettu, ja sen alla ei ollut kaivoa vaan alttari.
Taiteilijoiden haihattelua
Harmillisesti Hämeenlinnan Pantheonista ei tullut kovin suosittua. Hämeenlinnan kasvaessa kirkko kävi ahtaaksi ja huonosta akustiikasta valitettiin paljon. Alkoi näyttää siltä, että muuripadan pohjan muotoinen kirkon kupoli tulkittiin taiteilijoiden haihatteluksi, ja vanhassa vara parempi. Lopulta vuonna 1892, melkein sadan vuoden asiakaspalautteen jälkeen, Hämeenlinnan kirkko uudistettiin nykyisen ristikirkon muotoon.
Sisällä käydessä ympyrän muodon hahmottaa parhaiten, mutta kannattaa kuvitella myös amfiteatterin tapaan järjestetyt penkit ja kattoikkunasta heijastuva valonsäde keskellä sijainneen alttarin valaistuksena. Ja entä Leonardo da Vinci? Hän käväisi myös Hämeenlinnan kirkossa, sillä kirkon alkuperäinen alttaritaulu oli satoja vuosia vanha kopio Viimeisestä ehtoollisesta. Mitä alttaritaululle nykyään kuuluu? Siitä lisää myöhemmin!