Mitä tehdä Rovaniemellä? Mitkä ovat Rovaniemen parhaat nähtävyydet?
Nämä ovat tärkeitä kysymyksiä, jotka kaikilla on mielessä ennen maagiseen arktiseen pääkaupunkiin lähtöä. Niihin saa kuitenkin usein hyvin samankaltaisia vastauksia, varsinkin jos olet käynyt Rovaniemellä aiemmin tai jos olet paikallinen!
Google-haun tulokset näyttävät jotakuinkin tältä: Arktikum, Joulupukin pajakylä, SantaPark… Eihän näissä mitään vikaa ole, mutta kyseisillä paikoilla ovat sitten ihan kaikki muutkin. Eivätkä nämä ja muut tutut turistikohteet tarjoa syvempää kokemusta etsivälle paljoa.
Ehdotamme parempia kysymyksiä ja parempia vastauksia, joita ihan kaikki eivät tiedäkään!
Rovaniemen salaiset helmet?
Nyt ollaan asian ytimessä. Rovaniemen vähemmän tunnetut timantit ovat erityisen hyvin piilossa: kadonnutta arkkitehtuuria, kadonnut taideteos, kadonnut rautatie... Mutta näistä kaikissa on sittenkin jotain käsinkosketeltavaa näkyvillä! Näistä jännittävimpiä ovat Koivusaaren vanha rautatie, talvisinkin pulputtava Keisarinlähde ja hämmentävä Postiautovarikko vuodelta 1933! Mutta ei siinä kaikki!
Väitämme, että vaikka Rovaniemi on erinomaisesti tunnettu, niin sen jotkin yksityiskohdat jäävät piiloon jopa paikallisilta. Tiesitkö, että kaupungin vanhin yhä pystyssä oleva rakennus on jo 1700-luvulta? Tai että Ounasvaaralle on haudattu kreikkalaisia muuleja? Tai että Rovaniemen suurin julkinen taideteos on jopa 120 metriä pitkä?
Rovaniemen nähdyin, mutta huonoiten tunnettu asia?
Tässä pieni tietovisa ikonisesta Alvar Aallon kaupunkikaavasta eli Suomen tunnetuimmasta kaupunkisuunnitteluelementistä. Se löytyy tietysti, kun katsoo Rovaniemen ilmakuvaa. Oikeat vastaukset kysymyksiin löydät alta.
- Mikä piilokuva Rovaniemen ilmakuvasta näkyy?
- Mitä ruumiinosaa Rovaniemen keskuskenttä kuvaa?
- Miltä vanha Rovaniemen kauppalan kaava sitten näytti?
- Alvar Aallon kaavassa on myös erittäin poikkeuksellisen muotoisia tontteja. Minkä muotoisia?
- Milloin vuoden 1946 kaavasuunnitelman kaupungintalo valmistui?
OIKEAT VASTAUKSET:
- Poron pää, sarvet ja selkä. Poron sarvia kaavassa on itse asiassa vain kaksi, ja muut viivat kuvaavat poron päätä ja selkää.
- Piilokuvassa keskuskenttä kuvaa poron silmää. Turvan kohdalla oli alunperin keskuspuistoa.
- Se näytti myös poron päältä ja sarvilta! Vanhan Rovaniemen kauppalan ruutukaava ja kulkuväylät ovat itse asiassa säilyneet myös Alvar Aallon kaupunkikaavassa.
- Kuusikulmioita! Tämän omituisen tonttijaon takia osa Korkalovaaran rakennuksista on suorastaan ripoteltu ympäristöönsä.
- Vasta vuonna 1988, ja sen suunnittelua johti arkkitehti Elissa Aalto. Elissa Aalto johti monia Alvar Aallon nimiin kirjattuja projekteja hänen kuolemansa jälkeen.
Mitä siis haluamme sanoa? Kulman takaa löytyy todella jännittäviä retkikohteita, pieniä salaisuuksia ja piilotettuja helmiä, joista moni ei tiedä. Älä skippaa lähiseutuasi, vaan lähde löytöretkelle!
Rovaniemen seikkailu avautuu 1.5. Seikkailu on nyt avajaistarjouksessa, löydät sen täältä!