Mitä tehdä Porissa? Mitkä ovat Porin parhaat nähtävyydet?

Nämä ovat tärkeitä kysymyksiä, joita kaikilla on mielessä viikonloppuisin ja kesälomakauden häämöttäessä. Niihin saa kuitenkin usein vääriä vastauksia, varsinkin jos on porilainen! 

Google-haun tulokset näyttävät jotakuinkin tältä: Yyteri, Kirjurinluoto, Porin tori… Eihän näissä mitään vikaa ole, mutta kyseisillä paikoilla ovat sitten ihan kaikki muutkin. Eivätkä nämä tarjoa paikkakuntalaiselle paljoa.

Ehdotamme parempia kysymyksiä ja parempia vastauksia, joita ihan kaikki eivät tiedäkään! 

 

“Porin salaiset helmet?” 

61.493764, 21.773671 Polsanluoto

No niin, nyt puhutaan asiaa. Tähän aikaan vuodesta Porin salainen helmi löytyy Polsanluodolta, jonka upea lähes luonnontilaisessa ympäristössä kulkeva kävelyreitti huipentuu harvinaiseen vetolossiin. Polsanluoto tuntuu olevan vähän piilossa, ja vetolossiin suorastaan törmää. Se on uudempaa tekoa, eikä käsivoimia tarvitse mitenkään erityisesti. Ylityskokemus on kuitenkin tosi hieno! 

 

“Näitä paikkoja eivät porilaisetkaan tiedä?” 

61.484137, 21.845910 Varvorinjuopa

Erinomainen kysymys. Väitämme, että Kokemäen joen ylittävä vanha rautatiesilta on edes jokseenkin tunnettu, mutta samalla rataosuudella sijaitseva Varvourinjuovan vanha rautatiesilta ei ole melkeinpä kenenkään tiedossa! Nuo kaksi siltaa muodostavat tosi hienon jatkumon, ja Varvourinjuovalla voikin ihmetellä vanhoja tukinuittopaikkoja. Tiesitkö siitä? 

 

“Porin nähdyin mutta huonoimmin tunnetuin paikka?” 

61.489195,21794805 Junneliuksen palatsi

Tässä pieni tietovisa kuuluisasta Porin kaupungintalosta! Se on todella kaunis rakennus, jonka salaisuuksista moni ei tiedä! Tarkista tietosi – olet kuitenkin kulkenut siitä ohi monta kertaa! Oikeat vastaukset löydät alta, monta sait oikein?

  1. Porin kaupungintalo tunnetaan myös nimellä Junneliuksen palatsi. Mihin tarkoitukseen se alunperin rakennettiin? 7
  2.  Mitä kaupungintalon lattiatäytteenä on käytetty?
  3. Kaupungintalon tai Junneliuksen palatsin ulkoseinillä on metallisten lipputankojen pidinten alapuolella isoja metallisia renkaita. Mitä ne ovat?
  4. Junneliuksen palatsin julkisivun tiilet ovat koneella lyötyjä ja niiden teräväreunaisuuden erottaa selvästi. Suomessa ei tällaista tiilenlyöntiä kuitenkaan tehty vuosina 1893-1895, kun rakennus valmistui. Mistä tiilet tulivat?
  5. Rakennuksessa on toiminut myös pankki. Mutta mikä pankki on ollut kyseessä?
  6. Junneliuksen palatsissa on myös salainen piilopaikka. Mitä sinne piilotettiin? 

OIKEAT VASTAUKSET

  1. Apteekkari Robert Junneliuksen perheen yksityisasunnoksi. Junneliuksen piti vakuuttaa puolisonsa Ellen Rosenlewin perhe omasta kelpoisuudestaan.
  2. Porin konepajan valukuonaa.
    Rakennusta oltiin jo purkamassa 1950-luvulla liian kalliina kunnostaa, mutta se säästyi, koska talon välipohjat todettiin täysin tulipalonkestäviksi. 
  3. Ne ovat gondolirenkaita, siis veneiden kiinnitystä varten!
    Junneliuksen palatsin arkkitehti otti mallia venetsialaisista palatseista vähän liiankin pieteetillä...
  4. Italiasta tietysti! Rakennuksen kustannusarvion mukaan talon julkisivussa on 28 000 tiiltä, kunkin hinta 65 penniä!
  5. Vaasan pankki. Tätä ei kyllä voi mitenkään tietää, mutta Robert Junnelius toimi Vaasan pankin johtajana myytyään apteekkinsa. 
    Rakennuksessa on toiminut lisäksi myös sanomalehti ja sairaanhoito-oppilaitos!
  6. Pöytähopeat! Junneliuksen palatsi oli usein kesäisin tyhjillään, ja arvokkaat tavarat piti laittaa varkailta piiloon. 
    Kätköpaikat sijaitsevat joka kerroksessa ruokasalin ja eteisaulan välissä olevassa välikatossa, jossa tilaa on yllättävän paljon. 

 

 Mitä siis haluamme sanoa? Kulman takaa löytyy todella jännittäviä retkikohteita, pieniä salaisuuksia ja piilotettuja helmiä, joista moni ei tiedä.


Varmista Pori-tietämyksesi! Porin Cityspotting-seikkailun löydät täältä! 
June 15, 2023 — Tiina Pöytäniemi