Mitä tehdä Jyväskylässä? Mitkä ovat Jyväskylän parhaat nähtävyydet?

 Nämä ovat tärkeitä kysymyksiä, joita kaikilla on mielessä viikonloppuisin ja elokuussa ennen syksyyn siirtymistä. Niihin saa kuitenkin usein vääriä vastauksia, varsinkin jos on paikallinen asukas.

Google-haun tulokset näyttävät jotakuinkin tältä: Taidemuseo, Matti Nykäsen hyppyrimäki, Lutakon satama… Eihän näissä mitään vikaa ole, mutta kyseisillä paikoilla on ehkä jo jossain vaiheessa käyty. Eivätkä Kompassi, Harju ja muut tutut turistikohteet tarjoa paikkakuntalaiselle paljoa.

Ehdotamme parempia kysymyksiä ja parempia vastauksia, joita ihan kaikki eivät tiedäkään! 

“Jyväskylän salaiset helmet?” 

No niin, nyt puhutaan asiaa. Jyväskylän salainen helmi löytyy nykyään paikasta, jossa myös Cityspottingin tiimi majailee. Kankaan alueelta löytyy aivan ihmeellinen yhdistelmä uusia taideteoksia, vanhaa arkkitehtuuria, pieniä luontopolkuja, hylättyjä siltoja, jännittäviä kanavia…! Joko lähdet liikkeelle? Koko alue on jopa pienen eksymisen arvoinen. Erityissuositukset Muuntamolle (vanha rakennus yläjuoksulla mäen päällä) ja vanhalle rautatiesillalle (ABC:n pohjoispuolella). 

“Näitä paikkoja eivät jyväskyläläisetkään tiedä?”

Erinomainen kysymys. Väitämme, että vaikka Lutakon satama ja Kukkumäki ovat kaikkien tiedossa, niin sataman läheltä löytyvä puistoksi muutettu ranta ja Kukkumäen lähistöllä sijaitseva Jyväskylän ainoa vesiputous eivät ole juuri kenenkään tiedossa. Vilkaisepa ensi kerralla Kirjanpainajanpuiston veneenkiinnityspollaria! Olet varmasti mennyt siitä ohi. Kyseessä on vanhan sataman jäänne!

“Jyväskylän nähdyin mutta huonoimmin tunnetuin paikka?”

Tässä pieni tietovisa ikonisesta Yliopiston päärakennuksesta. Jokainen paikallinen ja vierailija tietää Seminaarinmäen ja sen lähiympäristön, mutta niiden salaisista yksityiskohdista ei tiedä käytännössä kukaan! Tarkista tietosi – olet kuitenkin käynyt yliopiston kampuksella jossain vaiheessa!

  1. Yliopiston päärakennuksen takana on erikoinen kivirakennelma. Mikä se on?
  2. Päärakennukselta lähtee salainen tunneli nimeltä “Katakombit”. Tiedätkö, mitä siellä sijaitsee?
  3. Miten Viipurin kirjasto liittyy Yliopiston päärakennukseen?
  4. Yliopiston päärakennus sijaitsee upean mäen päällä. Mutta mitä päärakennuksen paikalla aiemmin sijaitsi?
  5. Kuljetko C-rakennuksen läpi vai C-rakennuksen ohi?

 

OIKEAT VASTAUKSET

  1. Pieni amfiteatteri! Se muodostaa hienon kehän päärakennuksen takaosan portaiden kanssa.
  2. Pianoja! Se on opettajaopiskelijoiden soitonharjoitustunneli. Todella hämmentävä paikka!
  3. Yliopiston päärakennuksen kirjasto ja Viipurin kirjasto ovat melkein täydelliset kopiot toisistaan.
  4. Ennen seminaaria se oli Mattilan tilan aluetta. Kaupunki osti
    Seminaarinmäen alueen Mattilan ja Taavettilan tiloilta.
  5. Tärkeä kysymys! Päärakennuksen läpi pääsee sitä outoa kuilumaista käytävää pitkin. Se oli Aallon alkuperäisessä suunnitelmassa ainoa kulkureitti urheilukentän puolelle. Kyseessä on viittaus antiikin Olympian kulkureittiin urheilukentälle. Valitse tarkasti!

 

Mitä siis haluamme sanoa? Kulman takaa löytyy todella jännittäviä retkikohteita, pieniä salaisuuksia ja piilotettuja helmiä, joista moni ei tiedä. Älä skippaa lähiseutuasi, vaan lähde löytöretkelle. Jyväskylän Cityspotting-seikkailun löydät täältä! 

August 23, 2023 — Tiina Pöytäniemi