Sisäinen motivaatio liikunnallisten kokemusten kautta
Säännöllisen liikunnan terveysvaikutukset ovat yleisesti tiedossa, eikä mediassa voi olla törmäämättä uutisiin liikkumattomuuden haitoista. Moderni elämäntapa passivoittaa, fyysistä aktiivisuutta pitäisi lisätä niin vapaa-aikaan kuin työpäiviin. Vaikka jokainen nykypäivänä varmasti tietää liikunnan hyödyistä ja liikkumattomuuden haitoista, liikunnan toteuttaminen onkin eri asia. "Miten löydän motivaation liikkumiseen" on yleinen kysymys, johon olisi mullistavaa löytää yksiselitteinen ja simppeli vastaus. Liikunnan puute on kansanterveydellisesti laaja ongelma, ja ihmisiä yritetään kannustaa liikkumaan yhteiskunnassa niin työpaikoilla, kouluissa kuin vapaa-ajalla.
Ongelma on kuitenkin tämä: mikään ulkoinen motivointi ei auta, jos liikunta nähdään vain terveyteen liittyvänä pakollisena suorituksena. Sisäistä motivaatiota on puolestaan nimensä mukaisesti hyvin vaikea rakentaa ulkoapäin. Ihmisen, joka ei ole erityisen kiinnostunut liikuntaharrastuksista, voi olla vaikeaa tarttua viikottaiseen liikuntapakkoon. Esimerkiksi Mikko Espoosta kyllä tiedostaa, että kunnosta tulee pitää huolta. Mutta koska hänelle suositellut lenkkeily tai pallopelit, lihaskuntoharjoittelusta puhumattakaan, eivät inspiroi pätkän vertaa, Mikon liikuntatavoitteet pitkällä aikavälillä muodostuvat ongelmalliseksi.
Asiaan on useampiakin ratkaisuja: erilaisia liikkumismuotoja kannattaa kokeilla, koska joku saattaa loksahtaa kohdalleen. Ehkä Mikon lajiksi löytyykin aikido tai alamäkipyöräily. Myös kiva kaveriporukka tekee monesta muuten tylsältä tuntuvasta liikkumismuodosta ihan siedettävää. Mikko saattaisi innostua lähtemään jopa punttisalille ystävän motivoimana.
Kuitenkin on myös erilainen ratkaisuehdotus: liikkuminen on järjestettävä tavalla, joka häivyttää hyvinvointiperustelut kokonaan kuvasta. Liikunnan tulee olla mielekästä, minkä lisäksi iikuntakokemuksella pitää olla jokin muukin arvo, kuin välineellinen terveysarvo (tämähän ei tarkoita sitä, että terveys olisi välineellistä, vaan sitä, että liikuntaa tehdään vain ja ainoastaan terveyttä kohentavana).
On olemassa liikunnallisia kokemuksia, joista saa tietoa, tuntemuksia ja elämyksiä. Näin ensisijainen motivaation lähde on kokemukset - vaikkapa se, miltä kauniilla korkealla paikalla näyttää. Usein miellyttäviä liikuntakokemuksia ovat myös tasapainoilu tai keinuminen, sekä juuri sopivassa paikassa tehty liikunnallinen toiminta, esimerkiksi miellyttävällä luontopolulla kävely. Näitä kokemuksia kannattaa opetella tunnistamaan, sillä liikkumiselementistä aidosti pitäminen aiheuttaa pysyviä ja sisäisesti orientoituneita muutoksia ihmisen toimintaan.
Nykypäivänä olemme sukeltaneet digitaalisen aikakauden syövereihin. Sosiaalisen median algoritmien työntäessä meille jatkuvasti uutta sisältöä, digiaika on saanut paljon herjausta sen passivoivista vaikutuksista. Mutta mitä jos näkisimme digitaalisen kehittymisen myös mahdollisuutena? Mieti vaikka tilannetta, että et lähtisi ulos kävelemään kävelemisen takia, vaan löytämään jonkin täysin uuden paikan. Uuteen paikkaan pääset digitaalisen sovelluksen opastuksella, ja paikalle päästyäsi opit jotain ihan uutta! Alkaapa kuulostamaan tutulta…
Kuva: Jussi Hellsten / Helsinki Marketing