Kouvolan salaiset helmet

Kouvolaa pidetään monessa mediassa rumana tai tylsänä kaupunkina, mutta todellisuus on jotain ihan muuta. Kouvola pitää sisällään lumoavia puistokatuja, Suomen komeimmat punatiiliset veturitallit ja vieläpä Alvar Aallon piilotettuja portteja ja maalauksia(!).


Meidän suosikkimme Kouvolan arkkitehtuurista on rautatieaseman läheisyydessä sijaitseva Veturinkuljettajien asuinalue. 


Kouvola on ollut pitkään rautatieläisten kaupunki, ja niinpä liikenteen solmukohtaan oli luontevaa rakentaa asuntoja veturinkuljettajille ja heidän perheilleen. Kauniit huvilamaiset puutalot ovat nykyään kahviloina ja käsityöläisten tiloina, ja suosittelemme sinne suuntautuvaa kävelyretkeä jonain kauniina pakkaspäivänä. Kannattaa kiinnittää huomiota vaikkapa pieniruutuisiin ikkunoihin! Harvempi osaa katsoa niitä, mutta niiden söpöyden takana on suurten lasiruutujen kallis hinta. Pieniä ruutuja oli paljon helpompi hankkia, joten hinta ohjasi ikkunasuunnittelua. 

 

Vanhin talo on siirretty muualta

Veturinkuljettajien asuinalueen poikkeuksellisin rakennus on sen vanhin, ja siihen liittyy erityinen tarina: 


Vuonna 1849 syntynyt David Nygren oli rakentamassa nuorena miehenä rautatietä ja jäi ratatyön päätyttyä Kymijoen sillan kohdalle ratavartijaksi. Kouvolan ensimmäistä asemaa rakennettaessa Nygren osallistui ratapihan rakennustöihin ja hänet nimitettiin rataesimieheksi ”vöörmanniksi”.


1890-luvulla ylennetty rataesimies David Nygren rakensi itselleen pienen talon tuon Kouvolan ensimmäisen rautatieaseman lähelle, jota oli myös ollut rakentamassa. Nygrenin koti oli tulevan asemakylän ensimmäinen asuintalo. Nygrenin talo kuitenkin purettiin alkuperäiseltä paikaltaan 1970-luvun lopulla ja se rakennettiin uudelleen veturinkuljettajien kotien viereen 1980-luvulla. Purettaessa talosta kuitenkin katosi toinen puolikas. Tästä Raimo Sävilän kuvasta voi nähdä talon alkuperäisen ulkomuodon (1975, Poikilo-museot)



Nykyisen talon voit löytää koordinaateista 60.865372, 26.690805 ja nähdä, kuinka nykyinen rakennus on selvästi pienempi! Vaikka myöhemmin Rautatieläiskotimuseona toiminut rakennus ei olekaan enää alkuperäisellä komealla paikallaan, on se kuitenkin muiden rautatierakennusten joukossa – tosin vähän piilotettuna. Kannattaa ihmeessä käydä tsekkaamassa Nygrenin tupa; punamullattu keittiön ja kamarin käsittävä hirsirakennus pieniruutuisine ikkunoineen on Kouvolan rautatiearkkitehtuurin pieni timantti.

 

Muita tarinoita vähemmän tunnetusta Kouvolasta kuulet Cityspotting Kouvola -seikkailussa. Löydät sen täältä! 

November 23, 2023 — Tiina Pöytäniemi